Együtt, egymásért

Esténként videokat, dokumentumfilmeket szoktam nézni, sok alkalommal erdélyi témában.

Néhány nappal ezelőtt is ez volt a „műsor”. Volt több film is, ahol a vidéki életet mutatták be, az állatgondozást, sajtkészítést, vagy éppen kenyeret sütöttek.

Néztem ezeket a filmeket, és az tűnt fel, hogy nagyon sok epizódban a család felnőtt tagjai -férj, feleség- vagy éppen az egész család, a gyerekekkel együtt dolgoztak.

Mindenkinek megvan a maga szerepe. Az egyik a kenyeret készíti elő, a másik a kemencét fűti fel, a harmadik dagaszt, a negyedik formáz. A munkafolyamatokat hetek, hónapok óta ugyanabban a szereposztásban végzik el, összedolgoznak, együttműködnek. Így lesz aztán kenyerük, vagy éppen sajt, illetve bármi ami az élethez kell.

Ahogy néztem a filmeket, az jutott eszembe, hogy a mai, modern világban, vajon hány olyan család van, ahol a családtagok együtt, egyetértésben dolgoznak a betevőért, vagy bármi más célból?

Ne ragadjunk le a kenyérsütésnél, mert nyilván egy lakótelepen nincs lehetőség a kemencét felfűteni, és fateknőben dagasztani, de mondjuk közösen takarítani, teregetni, sütni-főzni lehet(ne).

Tudom, mindenki elfoglalt, túlhajszolt, ideges, ráadásul még ott az internet és a média is, ami elég jó időrabló….Mindenki megy a dolgára, a szülők dolgoznak, de persze a házimunkát így is meg kell csinálni, ami általában az anyára hárul. Pedig milyen jó lenne együtt.

Gyorsabban is meglenne, és lehetne beszélgetni közben.

Ehelyett a gyerekek tévéznek, apuka az edzőteremben, vagy a munkahelyen, esetleg a kocsmában….:-D

Régen teljesen természetes volt, és néhány vidéken ma is az, hogy a gyerekek IS kiveszik a részüket a házimunkából, együtt dolgoznak a szülőkkel, és közben megtanulják, mit hogyan kell csinálni.

Ezt csak a közös munka egyik előnye. A másik pedig az, hogy jobban megbecsülik egymást és egymás munkáját a házastársak, és a gyerekek. A végén megszületik a közös munka eredménye, egy kemencében sült kenyér, egy sajt, vagy épp a saját kertben közösen termett burgonyából készült étel. Vagy „csak” ragyog a lakás, üres a szennyestartó, tiszták az ablakok, és ezt mind együtt csinálták.

Mindenkinek hasznára válna, és közben lenne idő -telefon nyomkodás helyett- beszélgetni.

Ez LENNE az igazi előny…

Kategória: Blog | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük