skolikagnes@gmail.com

skolikagnes@gmail.com

A repülés

A nap gyorsan eltelt, már megint este lett.

A keleti égen már halványan kukucskált egy-egy csillag, a nyugati égbolt pedig vörös volt az épp ezelőtt lenyugvó Napocska miatt.

Boti elpakolta a játékait, miközben azon gondolkodott, hogy vajon ma estére milyen meglepetést tartogat neki az ő Medve barátja.

Amint elaludt, meg is érkezett Medve Úrfi.

– Boti itt vagyok – köszönt a medve miközben megsimogatta az alvó kisfiú fejét – Mondd csak, szeretnél repülni?

Igen, nagyon szeretnék! – felelte a kisfiú és kiugrott az ágyból.

Akkor indulás! – kiáltotta a medve, kézen fogta Botit és az ablakon át kiugrottak az udvarra.

Boti körülnézett, de nem látott sehol sem repülőt, sem űrhajót, de még egy apró helikoptert sem. Azon törte a fejét, hogy vajon hogyan fognak ők akkor repülni?

Kedves Medve Úrfi, mikor érkezik a repülő? – kérdezte a kisfiú.

Abban a pillanatban megbotlott, és ha a barátja nem fogta volna a kezét, biztosan el is esett volna. Lenézett a földre és egy nagyon szép, színes virágos szőnyeget pillantott meg a földön.

Hát ez meg hogyan került ide, tudtommal nekünk nincs ilyen szőnyegünk – morfondírozott magában.

– Itt van a repülő előtted, Boti – mutatott a Medve a lábuk előtt elterülő színes szőnyegre. – Üljünk rá és indulhatunk! – mondta és leült a szőnyeg közepére és szorosan magához húzta a kisfiút. Boti nagyon csodálkozott és igazából nem is hitte el, hogy most valóban repülni fognak. Hallott már ugyan egy mesében repülő szőnyegről, de hát az csak egy mese volt.

Odabújt a barátjához és várta, hogy mi fog történni.

A következő pillanatban megmozdult alattuk a szőnyeg és hangtalanul a levegőbe emelkedett. Először pár percig a ház felett lebegett, majd lassan elindult.

Boti boldogan és izgatottan nézegetett körül és nagyon tetszett neki amit látott: az utcai lámpák fényében titokzatosan bújtak meg a házak és a fák, az úton közlekedő autók fényei pedig olyanok voltak, mintha ezernyi szentjánosbogár szaladgálna a földön. Ahogy feljebb repültek, már nem látszottak az autók és a házak, csak a városokban világító utcai lámpák fényét látták.

– Nézd Medve, olyan, mintha egy nagy karácsonyfa lenne odalent! – mutatott a földön elterülő világító fényfüzérre a kisfiú – Gyönyörű! – mondta, és nem tudta a szemét levenni a városi fények sokaságáról.

Odafent pedig a csillagok gyönyörűek – mutatott a medve nagy mancsával az ég felé. A sötét égboltok ezernyi apró fény világított, egyik kisebb, másik nagyobb volt, hol ritkábban, hol egészen sűrűen borították be az eget.

Látod Boti, ott, ahol nagyon sok csillag van, olyan, mintha egy ösvény lenne az égen. Az a Tejút – magyarázott a mackó a kis barátjának.

Hiszen tejből nem is lehet utat csinálni, csak kakaót! – mondta nevetve a kisfiú.

Hát persze, hogy nem, csak mivel olyan szép fehér, ezért nevezték el Tejútnak – válaszolt mosolyogva a medve.

A repülő szőnyeg ekkor már elhagyta a várost, és letekintve nem is lehetett látni semmit, csak a sűrű sötétséget. Az égen pedig ott ragyogott a millió–millió szikrázó csillag.

Ahogy Boti nézte a csillagokat, elálmosodott. Odabújt Medve Úrfihoz és elszenderedett.

Amikor felébredt, már vakítóan sütött a nap. Botinak eszébe jutott amit álmodott. Gyorsan lecsukta a szemét, szerette volna újra látni a földön elterülő karácsonyfafüzért és a Tejutat.

– Boti, kész a kakaó! – nyitott be anyukája a szobába.

Anya, te tudtad, hogy a tejből nem csak kakaót csinálnak, hanem utat is? Tejutat – mondta huncut mosollyal a kisfiú.

Mit álmodtál kisfiam? – kérdezett vissza az anyukája.

Anya, repültem álmomban a város fölött, és néztem a millió csillagot! – válaszolta csillogó szemekkel a kisfiú.