Skolik Ágnes: Cirmi és a hó

Az őszre tél következett, Cirmi és testvérei már nagyobbacskák lettek. Persze, még sokat aludtak, sokat játszottak, de már nem olyan pici cicák voltak, mint ősszel. Az idő egyre hidegebb volt odakint, ezért a macska mami korán beparancsolta a cicákat, a pajta sarkába elhelyezett kis kosárba. Ott aztán összebújtak a cicák, melegítették egymást, és jókat szundítottak.
Reggel, szokás szerint megint Cirmi ébredt először. Kinyújtóztatta elgémberedett lábacskáit, és körülnézett. A mami nem volt sehol. Cirmi nagyon kíváncsi cica volt, ezért rögtön elhatározta, hogy megkeresi a mamit. Kikászálódott a kosárból és a pajta ajtaja felé indult. Nagyon hideg volt, úgyhogy igazából nem sok kedve volt csatangolni, de nem fordult vissza.
A pajta ajtajához érve, a földhöz lapult, és kikukucskált az ajtó deszkái között.
– Na, látom ma reggel megint köd van – morfondírozott magában a kiscica – viszont ez másféle, mint amit a múltkor láttam. Akkor a levegőben volt a fehérség, most meg a fák ágain és a földön. Akkor ez most egy másfajta köd? – kérdezte csak úgy magától Cirmi.
– Mami, mami gyere! – nyávogott, amikor meglátta az udvaron sétálgató anyukáját – ez most megint köd, vagy mi? Erre rá tudtam lépni és hideg volt. Brrrr nagyon hideg. A múltkori köd nem ilyen volt.
– Nem Cirmi, ez nem köd, hanem hó. A hó akkor keletkezik, amikor nagyon hideg van , és megfagy az esőcsepp. És a sok fagyott esőcsepp betakarja a földet, a fákat, a tejestányért, és mindent, amit csak talál. Aztán tavasszal, amikor újra melegen fog sütni a nap, felolvad a hó, és eltűnik.
– Értem Mami – mondta Cirmi elgondolkodva – szóval ez a fehér puha, hideg valami, ez a hó. Ami majd elolvad és víz lesz. Akkor már nem lesz puha és fehér sem. És ennyire hideg sem –
Cirmi úgy tett, mintha értené, de azért ebben ne legyünk olyan biztosak. Mindenesetre visszaballagott a pajta sarkában lévő kosárkához, felébresztette a testvéreit és megmutatta nekik, hogy leesett a hó!

Ez a mese egy sorozat egyik darabja. A többi részeket is közzéteszem hamarosan.

Novellák

Olasz vacsora – részletek a könyvből

Mesék:
A csodatermő fa -részletek a könyvből

Csibemese – részletek a könyvből

Első verseskönyvem – részletek a könyvből

A könyvek megrendelhetők: skolikagnes@gmail.com emailcímen.

Youtube-csatornám: https://www.youtube.com/user/skolikagnes

Facebook oldalaim:

https://www.facebook.com/skolikagnes/

https://www.facebook.com/skolikkonyvek/