A fermentálásról már régebben is olvastam, de nem igazán érintett meg. Most viszont eljött a pillanat….
Az első próbálkozás a fejes káposzta volt, aztán cékla, vegyes zöldségek, ma pedig a kimchi, ami egy koreai nemzeti eledel.
Mivel még csak most ismerkedem a dologgal, jobbnak látom, ha egy szuper blogot linkelek be, ahol mindent meg lehet tudni erről a tartósítási eljárásról.
Amit viszont már tudok, hogy nagyon jól felhasználható erre minden olyan zöldség, gyümölcs ami megmaradt, nem fogy el, vagy épp kevés termett, és “össze kell rakni valamivel:-)
Tehát a kimchi így készült:
tettem bele kelkáposztát, sárgarépát, jégretket és fekete retket, paprikát, cukkinit, vöröshagymát. A szószhoz pedig fokhagymát, vöröshagymát, szójaszószt, gyömbért, és egy pici piros paprikát, csak a színe miatt.
A gyömbéren kívül minden a saját kertünkben termett. A zöldségeket kívül csak víz és só van benne, semmi más fűszer nincs.
Most várni kell 1-2 hetet és utána lehet megkóstolni.
A képeken a háttérben lévő üvegekben is fermentált zöldségek ( cékla) gyümölcsök ( alma, gyömbér, sütőtök). A gyümölcsöket 3 hét múlva le fogom turmixolni, és ivólé lesz belőle. ( remélem)
https://fermentor.blog.hu/2019/01/12/egyszeru_vegan_kimchi_lepesrol_lepesre