Önellátás, ahogy mi csináljuk 4. – Egyszerű kenyér

Posted by

Az eredeti recept Limara egyszerű fehér kenyere VOLT, de kihagytam belőle pár dolgot.

500 g liszt
270 ml langyos víz
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
Én dagasztógéppel dagasztom össze, tehát csak beleteszek azt üstbe mindent, és megdagasztom a tésztát. Ha nincs ilyen készülék, akkor az élesztőt a szokásos módon fel kell futtatni.
Dagasztás után letakarva meleg helyen hagyom, míg a duplájára nem kel.
Utána egy gyúrólapon átgyúrom, megformázom, és beleteszem a kacsasütő edénybe, és fél órát megint kelesztem.
Ezután gyújtom be a sütőt, bevágom a kenyér tetejét, és amikor a sütő 250 fokra felmelegedett, akkor teszem bele a kenyeret. Mielőtt a sütőbe teszem, vízzel meglocsolom a kenyeret és a tál tetejének a belső felét.
50 percig sütöm.
Miután kivettem a sütőből megint meglocsolom vizzel egy kicsit,  fél órát még állni hagyom a tálban és csak utána teszem ki a rácsra.
A kenyér készítésénél nagyon fontos, hogy ne legyen hideg a tál, amiben dagasztjuk. Én ezért mielőtt beleteszem a lisztet, forró vízzel ki szoktam öblíteni. ( alap esetben 20 fok körül van a konyhámban, a tál fémből van, tehát eléggé hideg szokott lenni.

Fontos, hogy ne tegyünk sok vizet bele, mert akkor nem lesz szép, és nem lehet bevágni rendesen. Nekem nem szokott sikerülni a bevágás, mert túl lágy volt a tészta. Azt hittem eddig, hogy a bevágási technikám nem jó, holott a tészta állaga nem volt megfelelő. Ma csak pontosan annyi vizet tettem bele, amennyit a recept írt, és végig attól féltem, hogy nem fog megkelni, lapos marad, és csúnya a kenyeremJ
Ma néztem meg egy videot, ami mutatja az egész folyamatot, a végén pedig a tökéletes kenyeret. Mindig is irigyeltem Brigi kenyerét, amelyben bár a hozzávalók majdnem teljesen ugyanazok, mint az enyémben, az övé mégis sokkal-sokkal szebb volt. Eddig.
És az állaga is olyan, mint ma az enyémnek. Szóval ebben rejlik a titok

Brigi videoja:

https://degeszpocak.hu/kenyersutes-lepesrol-lepesre-video/?fbclid=IwAR2KteP5124fOlJbhcVpNtweT_pMzKmuljmvg7Y3uqyIv8irLOv-MyTzGLY

 

A kenyér tésztájába és a tetejére is szoktam tenni  tökmagot, napraforgómagot, volt, hogy étolaj helyett tökmagolajat tettem bele.

A fotón lévő kenyér 1 kg lisztből készültJ