Önellátás, ahogy mi csináljuk 2. – Égetés vagy újrafelhasználás?

Posted by

Aki kicsit ismer, az tudja, mennyire utálom az égetést a kertben, udvaron, stb. Ennek megfelelően mi nagyon ritkán, esetleg egy évben egyszer folyamodunk ehhez a megoldáshoz.

Viszont nagyon sok dolog van, ami égethető lenne, de más hasznát is lehetne venni.

Ilyen pl. a metszéskor levágott rengeteg faág. Németországban ezeket elvitték a komposzttelepre, ahol ingyen le lehetett adni. Nem tudom ilyen itthon van-e, fizetős tudom, hogy van. Tehát felpakolod az utánfutóra, elszállítod a szeméttelepre, és ott fizetsz érte, hogy lepakolhasd.

Vagy -ami sokkal egyszerűbb és olcsóbb- otthon elégeted.

Vagy ledarálod egy ágdarálóval és mehet a komposztba, a virágoskertbe, mulcsnak, lehet vele a kandallóban tüzelni, magaságyás aljába tenni, vagy más hasznos dologra lehet felhasználni.

Jó persze, mondhatjuk, hogy az aprítás villanyt használ, nem gazdaságos, stb. viszont még mindig inkább környezetbarát, mint elégetni az udvar közepén. Vagy a szomszéd telke, háza, ablaka alatt.

Tehát mi darálunk. Illetve én, mert ez az én reszortom:-) És szeretem csinálni:-)

Tegnapelőtt és ma volt a darálónap, és a két napon összesen három hordónyi jött össze. Hogy mi lesz a sorsa, még nem döntöttem el. Mivel ez most nyers, ezért a kandallóban nem jó tüzelni vele, esetleg akkor, ha kiszárad alaposan. A virágoskertem tuti kap belőle, és a bokrok, fák alá is lehet rakni.

Szóval javaslom minden kerttulajdonosnak, hogy szerezzen be egy ágdarálót és ne égessen, daráljon.