A környezet megismerése gyermekkorban

Posted by
Környezetünk megismerése
Kisfiú ismerkedik a petúniával

Amikor egy kicsi ember megszületik, még semmit nem ismer sem a világból, de már ekkor elkezdődik a környezetünk megismerése.
A kisbaba napról napra többet lát, hall, tapasztal, és okosodik.
A tárgyakat először megfogja, aztán megkóstolja, megszagolja, így ismerkedik meg velük.
Később, amikor már nagyobbacska lesz, akkor is a tapintással, szaglással ismerkedik. Ezért is kell hagyni, hogy amit csak lehet megfogjon, megtapogasson, megszagoljon, érezze közelről.
Bár az interneten, könyvekben bármit megnézhet, megtanulhatja, hogy mi micsoda, de az az ismeret nem egyenlő azzal, ami kézzelfogható.
Persze vannak határok, hiszen egy európai gyerek egy kengurut, ha akarna sem tudna közelről megismerni, viszont törekedni kell arra, hogy amihez csak lehet, kerüljön közel a gyermek.
Először csak a kicsi kendőt, aztán a rágókát, később a rongybabát és a többi játékot ismeri meg, és persze a vizet, amiben fürdetik, az ételt, amit enni kap, és sorolhatnám.
A tipegős baba, lassan  a lakáson kívüli környezetet is “megtanulja”. Hagyni kell, hogy fogja meg, szagolja meg a virágot, a füvet, a homokot a homokozóban, simogassa meg az állatokat, mert csak így tud megfelelő mennyiségű és reális információt begyűjteni. A kép, amit a tévében lát, nem helyettesítheti az érintést.
Amikor a gyermeknek már van egy tapasztalata mondjuk a virággal, akkor ha ezután egy mesekönyvben lát egy virágot, akkor már tudja, hogy milyen is az valójában. Milyen érzés megfogni, milyen illata van, esetleg milyen íze van.
Vannak dolgok, amiket nem feltétlenül tapintással ismerhet meg legjobban a gyermek, vagy legalábbis az első ismeret nem a tapintás.
Ilyenek például az állatok, a járművek, az épületek stb.

Környezetünk megismerése
Kisfiú a homokozóban

Amikor a képeskönyvet nézegetjük és hangutánzó szavakat mondunk, akkor a baba tudja, hogy hogyan néz ki egy tehénke, és milyen hangja van.
Ezért nagyon fontos, hogy a legkisebbeknek készülő képeskönyvekben könnyen felismerhetően ábrázolják az állatokat, és mindent amiről mesél a könyv.
A könyvekben található történetek is a megismerést segítik, hiszen a tehénke képe mellett ott lehet egy pár szavas mese a tehénről a környezetéről, és arról amit egy kisgyereknek tudnia kell róla.
És bár a mai modern technika nagyon érdekli az egészen kicsi babákat is, azért, ha lehetőség van rá, akkor ne a tévé, laptop elé ültessük a gyereket, hanem meséljünk neki, és mutassunk meg neki mindent, amit csak lehet.
Nem könnyű a kicsi kendő megfogásától a világ megismeréséig eljutni, de a felnőttek okos segítsége könnyebbé és gyorsabbá teheti a folyamatot.

 

Mesék:

A csodatermő fa -részletek a könyvből

Csibemese – részletek a könyvből

Első verseskönyvem – részletek a könyvből

Könyvrendelés : http://www.skolikagnes.hu/konyvrendeles/

Facebook – oldalam: https://www.facebook.com/skolikagnes/